söndag 13 september 2009

gratis karusell..

När man trodde man upplevt allt, så slog detta
till kl 03,00 på natten!

Virus på balansnerven (Vestibularisneurit) är ett akut tillstånd med kraftig yrsel. Det beror på att signalerna från det ena balansorganet plötsligt inte når fram till hjärnan. Orsaken tros vara en försämring av balansnervens ledningsförmåga. En total blockering av nervens ledningsförmåga är sällsynt, men blockaden kan vara mer eller mindre uttalad. I regel är det bara balansnervens övre nervgren som skadas. Effekterna av ett plötsligt bortfall av balanssignaler från ena sidan kan liknas vid en båt med dubbla propellrar.
Om varvtalet i den ena propellern plötsligt minskar kommer båten tappa sin raka kurs, få slagsida och gå i cirklar.

Tillståndet tycks kunna drabba vem som helst, men sällan mer än en enda gång under livet.
För att förstå mekanismerna, som ger symtomen vid virus på balansnerven, kan man föreställa sig en båt med dubbla motorer. Så länge båda propellrarna snurrar lika fort kommer båten att hålla en rak kurs. Men om ena sidans propeller (ena sidans balansorgan) plötsligt minskar sitt varvtal (minskar sin funktion) kommer båten att tappa sin raka kurs och istället åka runt i en cirkel. Dessutom får båten slagsida åt den sämre propellerns sida. Då upplevs karusellyrsel som beror på att ögonmuskulatur och balansorgan är ihopkopplade.
Om balansimpulserna från t e x vänster balansorgan plötsligt minskar kommer ögonen att göra ofrivilliga små rörelser, s k nystagmus, åt den friska högra sidan. De flesta, men inte alla, med en plötslig signalminskning från vänster balansorgan får därför ett synintryck av att omvärlden roterar runt dem, från vänster till höger.

1 kommentar:

christel sa...

Men det låter ju inte kul alls, stackars